Meer dan honderd campagnevoerders uit 20 verschillende Europese landen demonstreren vandaag in Luxemburg tegen de vervolging van de klokkenluiders van het #LuxLeaks schandaal.

Vandaag verschijnen de voormalige PwC werknemers Antoine Deltour en Raphaël Halet en journalist Edouard Perrin weer in de rechtbank. In 2014 hielpen zij de zogenaamde ‘sweetheart-deals’ openbaar te maken. Door deze overeenkosten, getekend door de Luxemburgse overheid, konden multinationals op grote schaal belasting ontwijken. In sommige gevallen ging het zelfs om een verlaging van hun belastingafdracht naar minder dan 1%.
Activisten uit heel Europa zullen bijeenkomen bij de rechtbank in Luxemburg om hun steun te betuigen. Ze zullen een beroep doen op de Europese overheden om klokkenluiders voortaan bescherming te bieden en om multinationals voortaan te verplichten om te publiceren waar hun business-activiteiten plaats vinden en hoeveel belasting ze betalen.

 
Maaike van Diepen (coördinator Tax Justice NL) is er ook bij en legt uit: “Deze mannen verdienen geen straf maar juist lof. De informatie die openbaar is gemaakt in het LuxLeaks schandaal zou in de eerste plaats nooit geheim moet zijn geweest, en is door vele politici geprezen”.

Op 23 juni 2016 werd Antoine Deltour veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van 1500 euro. Raphaël Halet werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en een boete van 1000 euro. Beide zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak. Journalist Edouard Perrin werd vrijgesproken, maar de officier van justitie in Luxemburg ging in hoger beroep.