Kabinet, dit is je kans om de race to the bottom nu wel aan te pakken

Foto: CC0

Tax Justice Nederland verwelkomt het nieuws dat het kabinet met nieuwe plannen gaat komen voor de dividendbelasting. Alhoewel premier Rutte het slechts nog heeft over het “opnieuw wegen”, zou het nu heel onwaarschijnlijk zijn wanneer de dividendbelasting toch nog wordt afgeschaft.

Arnold Merkies, coördinator Tax Justice Nederland: “Het heeft lang moeten duren voordat het kabinet tot inzicht kwam, maar het ziet er naar uit dat we eindelijk van deze ondoordachte maatregel af zijn. Het geeft aan dat maatschappelijk verzet wel degelijk helpt. Maar tegelijkertijd zijn we er nog niet. De vraag is namelijk wat het kabinet nu in plaats daarvan wil gaan doen. Wordt het slechts vervangen door andere cadeautjes richting multinationals? Of is het kabinet ook bereid te gaan investeren in maatregelen waar de maatschappij als geheel wat mee opschiet. Het kabinet krijgt nu de kans om te stoppen met de race to the bottom en te laten zien dat ze geen verlengstuk zijn van de lobby van enkele grote bedrijven, maar dat ze er zijn voor iedereen.”

Vanuit Tax Justice Nederland werd de afgelopen maanden het maatschappelijk verzet georganiseerd tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Maatschappelijke organisaties werkten daarin samen in een intensieve campagne, met onder meer een petitie, publicaties en een symposium rond de dividendbelasting.