Wat schieten ontwikkelingslanden op met de belastingverdragen die Nederland met ze sluit? Zaterdag 13 april kun je erover meepraten tijdens een bijeenkomst die ActionAid en Tax Justice hierover organiseren tijdens de Afrikadag in het Tropeninstituut in Amsterdam.

Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks honderden miljoenen euro’s mis door belastingontwijking via Nederland. Sommige landen zeiden om die reden zelfs hun belastingverdrag met Nederland op. De vraag is dan ook: Wat schieten ontwikkelingslanden er mee op om met Nederland een belastingverdrag te hebben? In hoeverre wordt er met hun belangen rekening gehouden? En worden zij beschermd tegen belastingontwijking door multinationals? Volgens de OESO lopen ontwikkelingslanden ongeveer drie keer zoveel geld mis, als wat ze ontvangen aan ontwikkelingshulp. Dit jaar komt het kabinet met haar nieuwe visie op hoe moet worden omgegaan met belastingverdragen.

In het Tropeninstituut vertellen Jasper van Teeffelen (ActionAid/SOMO) en Paul de Haan (stichting Capabuild) over belastingverdragen, belastingontwijking en de impact op ontwikkelingslanden. Renske Leijten (SP, Tweede Kamer) en Paul Tang (PvdA, Europees Parlement) zullen er vervolgens samen met de zaal verder over in discussie gaan.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus als je mee wil doen, meld je dan snel aan!