The EU's role in supporting an unjust global tax system

In het afgelopen jaar volgden de schandalen elkaar maar op over bedrijven die door de mazen in belastingstelsels belasting wisten te ontwijken.

Meer dan ooit is het duidelijk dat de burgers over de hele wereld de hoge prijs betalen voor de crisis en de discussie over multinationals en hun fiscale trucs staan daarom ook hoog op de agenda.

Er is ook een groeiend besef dat de armste landen nog harder worden getroffen. In feite betalen de armste landen de prijs voor een kapot belastingsysteem, wat ze niet hebben gecreëerd.

Een groot aantal van de schandalen die ontstond in het afgelopen jaar hebben sterke banden met de EU en haar lidstaten. Vele ogen wenden zich tot de EU-leiders, die beweren dat het probleem wordt opgelost en het publiek zich geen zorgen hoeft te maken.

Maar wat is er werkelijk aan de hand? Wat is de rol van de EU in de onrechtvaardige mondiale belastingstelsel, en lossen de EU-leiders echt de problemen op?

Dit verslag – de derde in een reeks van rapporten – onderzoekt de rol van de EU in de wereldwijde fiscale crisis, analyseert de ontwikkelingen en stelt concrete oplossingen voor. Het is geschreven door maatschappelijke organisaties (CSO) in 14 landen in de hele EU. Experts hebben hun nationale regeringen onderzocht op het gebied van toezeggingen en maatregelen in de bestrijding van belastingontwijking.

lees meer minder
publication cover - Fifty shades of tax dodging