Op 2 juni postten kamerleden een symbolische blauwe envelope aan multinationals gevestigd in Nederland. De enveloppen bevatten nieuwe belastingregels, opgesteld door de coalitiepartners van het manifest StopBelastingparadijsNL.

Foto: FNV

Paul Tang, voorzitter belastingcommissie in het Europees Parlement: “Multinationals kunnen post verwachten: blauwe belastingenveloppen. De kabinetsformatie is hét moment om vast te leggen dat grootschalige belastingontwijking in en via Nederland ten einde komt. Nederland berooft andere Europese landen van broodnodige inkomsten. Een constructieve houding op het internationale toneel is cruciaal, maar ook op nationaal niveau zijn er nog genoeg gaten om te dichten.”

Talloze grote bedrijven maken gebruik van Nederlandse constructies om de winstbelasting te omzeilen, veelal door gebruik te maken van een zogenaamde brievenbusfirma. Zo wordt er per seconde (!) een geschatte 1000 euro aan belasting ontweken via Nederland. En daarmee scoort ons land een vierde plaats op de ranglijst van grootste belastingparadijzen wereldwijd.

Dat moet veranderen, volgens de organisaties verbonden aan StopBelastingparadijsNL. Ze hebben een manifest opgesteld met voorstellen om belastingontwijking via Nederland aan te pakken. Alleen zo kunnen we naar een economie waar iedereen eerlijk aan bijdraagt. De coalitie vraagt formerende partijen de voorstellen mee te nemen in het regeerakkoord.

Op dinsdagavond 1 juni was er vlakbij het Binnenhof een lichtprojectie zien van een geldklok. Het razendsnel oplopende bedrag op de klok laat zien hoeveel belasting er al is ontweken sinds de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart.

Arnold Merkies van Tax Justice Nederland: “Juist in deze tijd, waarin de belastinginkomsten overal onder druk staan, terwijl de overheidsuitgaven hoog zijn, is een eerlijke verdeling van de lasten belangrijker dan ooit. Nederland heeft te lang meegewerkt met multinationals die internationale constructies opzetten om belasting te ontwijken. Mijn hoop is dat de nieuwe coalitie niet slechts goede voornemens uitspreekt, maar ook met concrete plannen komt om verder de strijd aan te gaan met belastingontwijking.”