Belasting ontwijken loont. Dat blijkt uit de uitgelekte stukken van het nieuwe regeerakkoord. In de nieuwe plannen zal de winstbelasting voor grote ondernemingen dalen van 25% naar 21%. Dit wordt gebracht als noodzakelijk uit concurrentieoogpunt en als compensatie voor Europese plannen waardoor bedrijven minder belasting kunnen ontwijken. Als dit klopt, dan geeft het kabinet toe aan loze dreigementen vanuit het bedrijfsleven en ondermijnt het kabinet financiering voor ontwikkeling en de strijd tegen extreme ongelijkheid.
“Het idee dat bedrijven gecompenseerd zouden moeten worden voor maatregelen tegen belastingontwijking is ronduit bizar. Als het klopt dat de compensatie voor de misgelopen winstbelasting deels gehaald gaat worden uit een verhoging van de BTW dan wordt de rekening dus doorgeschoven naar burgers,” zegt Giuseppe van der Helm, voorzitter van Tax Justice NL.
Als dit echt is overeengekomen door de partijen dan is dit opmerkelijk aangezien zowel D66 als CU in hun verkiezingsprogramma nog opriepen in te zetten op een minimum belastingtarief in Europa om zo de race naar de bodem te stoppen.
Dat belastingverlaging nodig zou zijn uit concurrentieoogpunt met andere landen is een vaak genoemd onzin argument.
“Een echt goed investeringsklimaat krijg je door goede voorzieningen en diensten aan te bieden, zoals goede infrastructuur, kwalitatief hoogwaardige gezondheidzorg en uitstekend onderwijs. Belastingverlaging voor bedrijven verlaagt de inkomsten waarmee de overheid juist daarin kan investeren”, stelt Giuseppe van der Helm. “Met deze plannen riskeert dit kabinet geloofwaardigheid te verliezen dat het wil bijdragen aan een duurzame oplossing tegen belastingontwijking en voor een eerlijke bijdrage van bedrijven aan de samenleving. Internationale samenwerking tegen een race naar de bodem is cruciaal voor financiering voor ontwikkeling en voor het tegengaan van de toenemende ongelijkheid in Nederland en de rest van de wereld”, aldus Giuseppe van der Helm.