Vrijdag 1 juli 2022, Het Nutshuis, Den Haag: conferentie over beneficial ownership en strijd tegen illegale geldstromen

De grote moeite die Nederland de afgelopen periode had om Russisch kapitaal te vinden, legde de vinger op de zere plek. De Nederlandse overheid bleek last te hebben van het ontransparante systeem dat het zelf heeft gecreëerd, waardoor eigendom makkelijk kan worden verhuld en niet genoeg kan worden gedaan om witwassen, misdaadfinanciering en belastingontwijking aan te pakken. Nederland staat niet voor niets op de 12de plaats in de Financial Secrecy Index, de ranglijst van minst transparante landen ter wereld.

Foto: Henry Burrows_CC SA

Dat er toch veel naar boven is gehaald is vooral te danken aan slimme onderzoeksjournalistiek. Over het onderzoek naar wie er achter welke bedrijven zit, organiseren Transparency International, Open State Foundation en Tax Justice Nederland op vrijdag 1 juli een conferentie, als onderdeel van het project Civil Society Advancing Beneficial Ownership Transparency (CSABOT).

Waar lopen onderzoekers tegen aan en hoe gaan ze ondanks de beperkt beschikbare informatie te werk? Hoe kan Nederland transparanter worden? En is transparantie genoeg of moet er meer gedaan worden om dit aan te pakken? Daar gaan we het over hebben met:

Registreer via deze link.

Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag