Nederland is weer gestegen op de Financial Secrecy index, de lijst die landen wereldwijd rangschikt op basis van hoezeer ze het verstoppen en witwassen van geld mogelijk maken. Alleen Luxemburg scoort slechter in Europa. Wereldwijd staat Nederland op de achtste plaats.
Deze lijst wordt met enige regelmaat opgesteld door het Engelse Tax Justice Network, dat net als Tax Justice Nederland onderdeel uitmaakt van het internationale Tax Justice netwerk. De vorige keer dat de lijst uitkwam was in 2018. Toen was Nederland gestegen van plaats 41 naar plaats 14. Nu komt Nederland zelfs in de top tien.
- Kaaimaneilanden
- Verenigde Staten
- Zwitserland
- Hongkong
- Singapore
- Luxemburg
- Japan
- Nederland
- Britse Maagdeneilanden
- Verenigde Arabische Emiraten
Een belangrijke reden waarom Nederland zo slecht scoort is dat openbare jaarrekeningen erg moeilijk te verkrijgen zijn in vergelijking tot andere landen. Zelfs in Luxemburg is dat makkelijker.
Nederland heeft een slechte trackrecord als het gaat om het voorkomen van witwassen. Verschillende grote banken hebben een rol gespeeld in grote witwasschandalen. Ook is er kritiek op hoe de invoering van het UBO-register UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, ofwel uiteindelijk belanghebbende van een organisatie. Dit zijn de personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. . Omdat dat, in tegenstelling tot in andere landen, slecht toegankelijk is gemaakt, is het volgens de onderzoekers onmogelijk om patronen te kunnen herkennen en goed onderzoek te doen naar wie er achter structuren schuil gaan, waarmee corruptie, fraude en witwassen mogelijk worden gemaakt.