Herinner je je schandalen als de Panama Papers en Luxleaks? In een reactie daarop beloofden regeringen over de hele wereld dat er snel een einde zou gekomen aan belastingparadijzen. Geen belastingontduiking meer door rijke individuen, geen belastingontwijking meer door grote multinationals. Wat gebeurde er met al die beloften, toen de enorme media-aandacht eenmaal was weggeëbd? Niet veel, is de conclusie van documentairemaker Yannick Kergoat in zijn documentaire ‘Tax me if you can‘. Daarin laat hij zien hoe iedereen gewoon doorgaat met waar hij mee bezig was, terwijl het grote publiek wordt wijsgemaakt dat alle problemen zijn opgelost en dat er nog steeds geen geld is voor belangrijke overheidsdiensten zoals goede gezondheidszorg.
Op een toegankelijke en soms humoristische manier laat ‘Tax me if you can’ zien dat de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking, waardoor overheden wereldwijd vele miljarden aan inkomsten mislopen, nog lang niet voorbij is.
Op woensdag 7 juni kun je de documentaire zien in filmtheater Kriterion in Amsterdam. De documentaire begint om 19.00 uur. Na afloop is er een Q&A met Jan van de Streek (hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Leiden) en Arnold Merkies (Tax Justice Nederland).
Wil je ook komen, reserveer dan een kaartje via deze link.
Bekijk hier de trailer: