Nederland stond al bekend als de wereldwijde draaischijf voor belastingontwijking, maar uit het nieuw uitgebrachte State of Tax Justice report van onze Engelse zusterorganisatie Tax Justice Network blijkt dat die rol nog veel groter is.

Uit een vergelijkbaar rapport dat twee jaar geleden uitkwam, bleek dat de misgelopen belastinginkomsten die Nederland veroorzaakt in andere landen 17,5 miljard euro bedroeg. Inmiddels is dat volgens het huidige rapport 46 miljard euro. De berekeningen zijn gebaseerd op OESO-cijfers. Daar worden de gerapporteerde winsten en belastingbetalingen van grote bedrijven verzameld, in de zogeheten CBCR data. Door de gerapporteerde winsten te vergelijken met de daadwerkelijke activiteiten die in elk land plaatsvinden kan een inschatting worden gemaakt van hoeveel belasting landen mislopen als gevolg van belastingontwijking via belastingparadijzen. Ook wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel schade belastingparadijzen andere landen toebrengen in de vorm van misgelopen belastinginkomsten. Vier landen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de genoemde belastingontwijking door bedrijven: Luxemburg en Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Wereldwijd zijn de overheden 427 miljard per jaar misgelopen als gevolg van belastingparadijzen. Het gaat om 272 miljard euro aan belastingontwijking door bedrijven en 155 miljard aan belastingontduiking via belastingparadijzen door rijke individuen. Het rapport waarschuwt dat we in het komende decennium wereldwijd 4,25 biljoen gaan mislopen wanneer er niet wordt ingegrepen.  Internationale afspraken om belastingontwijking aan te pakken, worden gemaakt binnen de OESO, maar dat gaat veel te langzaam. Het helpt daarbij niet dat de landen die lid zijn van de OESO vooral bepalen wat er binnen de OESO wordt afgesproken en met name ontwikkelingslanden het nakijken hebben. Er wordt dan ook een sterk pleidooi gedaan om op dit terrein meer te gaan samenwerken in VN-verband. Nu er eind 2022 een VN-resolutie is aangenomen die daartoe oproept, is het nu zaak deze belofte in praktijk te brengen.

Lees het State of Tax Justice report hier!