04-07-2017

Het Europees Parlement heeft vandaag gestemd om de regels inzake transparantie over de belastingen voor multinationale bedrijven te versterken. Maar een aanzienlijke loophole is tevens opgenomen wat er voor zou kunnen zorgen dat de inspanningen van het Europees Parlement om belastingontwijking door multinationale bedrijven een halt toe te roepen, tevergeefs zijn geweest.

Terwijl de leden van het Europees Parlement voor het voorstelhebben gestemd zodat multinationals verplicht worden om gegevens te publiceren over de winst en belastingen die zij betalen per land waar zij opereren, hebben zij tegelijkertijd ook een loophole geïntroduceerd waardoor multinationale bedrijven kunnen verzoeken om uitzonderingen te maken als het gaat

om bepaalde gedetailleerde informatie In specifieke landen. Dit brengt het risico met zich mee dat multinationale bedrijven hun winsten kunnen blijven verbergen in belastingparadijzen.

“De conservatieven en liberalen hebben met succes een loophole geïntroduceerd, die een streep kan zetten door de pogingen om multinationale bedrijven belasting te laten betalen. Zij voegen een nieuwe ingewikkelde uitzonderingsclausule toe, die door multinationale corporaties kan worden uitgebuit om de winsten verborgen te houden in belastingparadijzen “, zegt Maaike van Diepen, coördinator bij Tax Justice NL. “Als gevolg hiervan kunnen burgers, journalisten, maatschappelijke organisaties en parlementariërs niet de nodige informatie te krijgen die ze nodig hebben om multinationale bedrijven te identificeren die belasting ontwijken.”

“De EU heeft al publieke country-by-country reporting voor de bankensector zonder uitzonderingsclausule,” aldus Maaike van Diepen. “We zijn erg teleurgesteld dat ze niet hetzelfde hebben gedaan voor alle grote multinationale bedrijven. We hebben meer duidelijkheid nodig over wat  in detail de uitzonderingsclausule betekent om ervoor te zorgen dat het nieuwe mechanisme niet kan worden misbruikt door grote bedrijven die hun winsten in belastingparadijzen proberen te verbergen. Het is ook van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de voorstellen van het Parlement in de komende maanden niet verder door de lidstaten worden afgezwakt. “