Terwijl de rest van de wereld geconfronteerd wordt met de ene crisis na de andere, heeft Shell een recordwinst van US$ 39,9 miljard aangekondigd. Maar wat gebeurd er eigenlijk met die winst?

Foto: Gerard Stolk ATT NC

In 2018 begon Shell met de publicatie van de jaarlijkse Tax Contribution Reports, waaruit blijkt hoeveel winst het bedrijf maakt in de landen waar het actief is, en hoeveel belasting het betaalt. Uit analyse van deze rapporten blijkt dat belastingparadijzen een sleutelrol spelen in de wereldwijde bedrijfsstructuur van de oliegigant. Hoewel Shell beweert dat het zijn aanwezigheid in belastingparadijzen vermindert – en dat in sommige gevallen ook heeft gedaan – maakte het in 2021 nog steeds gebruik van enkele van de ergste belastingparadijzen ter wereld.

Shell stelt dat ze dat niet doen om belastingen te ontwijken, maar om commerciële redenen, waaronder activiteiten als oliehandel, het aanhouden van investeringen, verzekeringen en financiering. Door deze activiteiten in laagbelastende rechtsgebieden onder te brengen, kan Shell deze belastingparadijzen echter ook gebruiken om winsten te verschuiven, en zo de winstbelastingen aanzienlijk te beperken.

Lees dit artikel op de (Engelse) website van SOMO.