De belastingdeal die is gesloten met Shell, waardoor via een ontwijkingsroute de dividendbelasting is ontweken, bevestigt het beeld van een overheid die achter de schermen vooral de belangen van grote bedrijven dient en niet die van haar burgers. Tax Justice NL wil weten hoe de Nederlandse overheid deze ruling ooit kon afgeven?

Foto: CC0 Herkese Açık Alan Adı

Arnold Merkies, coördinator Tax Justice Nederland: “De bedragen waar het hier om gaat zijn enorm. Juist in een periode van crisis is de overheid miljarden misgelopen, als gevolg van een voorkeursbehandeling voor Shell. Dat is vooral onverteerbaar voor iedereen die is getroffen door de harde overheidsbezuinigingen in diezelfde periode. De vraag die bovendien blijft hangen is: “Waarom mocht niemand hier van weten?”

Is het aflopen van de ruling mogelijk de reden geweest om de druk op te voeren om de dividendbelasting af te schaffen? Hoe meer we te weten komen over het hele proces om de dividendbelasting af te schaffen, hoe minder we blijken te weten. Uit de dividendmemo’s kwam onlangs al een beeld naar voren dat de invloed op het beleid van bedrijven als Shell en Unilever veel groter is dan toe werd aangenomen. Nu blijkt er nog steeds geen open te kaart te worden gespeeld.

Het wordt daarom tijd dat er totale openheid van zaken wordt gegeven over de invloed van deze bedrijven op het beleid. Ook wordt het tijd dat er openheid van zaken wordt gegeven over de rulings, de afspraken die multinationals nu achter gesloten deuren kunnen maken met de belastingdienst.

Het is namelijk niet de eerste keer dat een dubieuze belastingdeal naar buiten komt. Wat zegt dat over de andere afspraken die nu geheim worden gehouden? Hoe lang worden de burgers in dit land nog in onwetendheid gehouden?

Vind je ook dat het wel mooi is geweest met de miljarden die aandeelhouders van multinationals cadeau hebben gekregen en wil je de dividendbelasting behouden? Teken dan hier de petitie!